sobota 6. října 2012

Letní škola robotiky - Třináctý den - První část Robotics Competition

Léta Páně 5. října 2012

Něco před devátou - Po včerejšku jdu na snídani tak, abych přišel do školy včas.

09něco - Nedaří se mi to.
Naštěstí dneska učí Fräulein, takže k tomu není žádná přednáška. Celý to bude o Algirithm Mapping. Co to znamená? No, zase budeme pracovat s obrázkama. A podstata všeho je paralelizace výpočtu. Třeba když děláme filtr, tak si obrázek rozkouskujeme a můžeme každý kousek počítat na jiném jádru.
Více než praktický cvičení to však je teorie, který ani zdaleka nechápu. A když myslím ani zdaleka, tak to tak je! Vůbec nevím, co jsem tam těch x hodin dělal.
Pamatuju si jenom to, že jsem tak trošku poslouchal, co Fräulein říká... A najednou se mi zdá, že nějak nerozumím ani slovo. No jo, jenže ona plynuje přešla z angličtiny do němčiny :-D. Je to nahlášeno a jedeme dál.

12něco - Oběd. A pak Bomberman :-D.

14něco - Přesouváme se do laboratoří. Dostáváme nějakej program v C, který se musí jemně upravit, aby fungoval jako filtr. Upravuju, upravuju... Kuchám, kuchám. Filtr funguje, z obrázku částečně mizí šum a zlepšuje se jeho kvalita. Samozřejmě u obrázku bez šumu se ztrácí hrany a šum se přidává.
Sledujeme rozdíly mezi sériovým a paralelním zpracováním informací. Opět - funguje to. Jakby taky ne.

16něco - Je nám sděleno zadání Robotics Competition.
Máme dva roboty, kteří stojí zády k sobě a je pod nimi černá čára. Úkolem je to, aby podél čáry roboti dojeli do určitého místa a tam, vedle čáry zaparkovali.
Spolupracují vždy dvě dvoučlenné skupinky. Skupinky se k sobě losují. S Antoniem si vylosujeme španělsko-německou dvojci. A jde se na to :-).
Přidávám jednu věc - vzhledem k tomu, že jsme vyhráli včera flashky, tak jsme se s Antoniem shodli na tom, že zítřejší výhru máme vlastně v kapse :-D. No, uvidíme, jak to dopadne.

Upravuji robota. Ukazuje se, že stávající konstrukce je nevhodná, takže z jednoho IR senzoru se stávají dva s tím, že čára bude mezi nimi. K tomu se přidává UZ čidlo, které však nesměřuje dopředu, ale bokem.
Roboti pojedou stejnou trasu, jen otočenou na druhou stranu. Takže nám stačí jeden program, který se pak upraví. Konstrukci budou mít roboti taky +- stejnou.

Dostáváme se do bodu prvotního testování, kdy se snažíme robota vměstnat na hrací pole. Ukazuje se, že robot je příliš velký, takže je ho potřeba zmenšit. Ještě než to stihnu dodělat, tak se hlásí Antonio, že už má hotový program na sledovače čáry :-D. Rychlost.

Otestujeme, funguje to. Přidáváme ještě funkci UZ čidla, ale o tý se to už říct nedá. No, s tím se nedá nic dělat. Obecně jsou všechny senzory na robotovi moc pomalé, budeme to muset později odladit.

2000 +- - Pro dnešek konec :-). Zítra je plán takový, že do dvou se bude pracovat, pak se odjede soutěž, pak chvíli volno a pak Closing Ceremony na lodi :-)

Howk :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat