pátek 5. října 2012

Letní škola robotiky - Dvanáctý den

Léta Páně 4. října 2012

0830 - Idu na snídaňu. Kupto z těžka vstává po včerejší kalící akci :-D.

09něco -  Dojdeme ráno do školy, trošku později. Učitel (Je to děkan fakulty elektrotechniky) na tabuli píše kolik lidí bylo v přednáškovce v kolik hodin. Pak začne asi v 0920 mluvit. Ale dává nám přednášku o tom, jak je neprofesionální, aby jsme chodili na mezinárodní akce pozdě. Prej, že tohle není párty. Jakobych si nevšim.. :-D. Ale docela byla sranda to, že pro ty asi tři lidi co přišli až po půl měl docela festovní přednášky o tom, co to provedli. Jenže jim to všeckým bylo úplně fuk :-D.
Přednáška je o nějaký číčovině - zpracování obrazu. Jsou to samý signály a systémy. Furierovka, převody do ní, z ní... A o co vlastně konkrétně jde? Jsou dvě věci. Máme jednu kameru a chceme sledovat, jestli se něco hýbe a jak moc se to hýbe. Okej, není problém. Máme dva rozdílný obrázky, proženem je furierovkou, ponásobíme podle vzorečku a použijem zpětnou furierovku. Výsledek? Vlastní vektor pohybu je ze středu obrázku k lokálnímu maximu (Tzn. v černobílým obrazu tam, kde je nejvíce bílé).

Pokud toto budeme schopni zpracovat v reálném čase, tak si samotný obraz rozdělíme do několika čtverců, pro každý samostatně pak spočítáme vektor. Při pohybu kamerou, nebo při pohybu před kamerou se nám pak zobrazí (Pokud si na to napíšem funkci) vektory pohybu. Z nich pak můžeme spočítat, o kolik se předmět pohl/jak je předmět veliký. Je to docela zajímavý... Docela. Třeba se to bude někdy hodit :-). Ale implementace Furierovky v Cčku bude sranda :-D.

12něco -  Po obědě jsme seděli před školou na lavečce a nějaká holka nám dala jakejsi německej leták, kterej zval na imatrikulační párty. A Dan se jako ptal Jožky, jestli si ten leták překládá. Jakože z němčiny do češtiny, nebo angliny. A on ho fakt překládal. Napůl :-D.

13něco - Ve cviku pokračujeme v práci s Matlabem. Prostě si obecně zkoušíme zpracovávat obrázky. Dělat filtry (Například na čáry přes obraz). Prostě a jednoduše se vezme spektrum obrázku a nějakým způsobem se ořízne. Tak, jak potřebujeme. Pak se zpětnou furierovkou zase vytvoří původní obrázek, avšak už s aplikovaným filtrem.
Pokud odřízneme částí vzdálené od středu, tak se nic moc nestane. Pohýbeme se šumem a chybami v obrazu. Pokud však vyřízneme střed, tak příjdeme o všechny barvy a v obrazu zůstanou jen ty nejvýraznější hrany. Chce si to vyzkoušet, pak to je naprosto jasný.

16něco - Na konci cvika je soutěž. Dostali jsme "magický obrázek", ve kterým je něco schovaný. Kdo to první najde, tak dostane cenu. Samozřejmě to s Antoniem zvládáme :-D. Stačilo zobrazit spektrum. Byl do něj vložen nějaký text, už si ho nepamatuju... Za odměnu dostáváme čtyřgigový flashky s logem univerzity. Paráda :-).

17něco - Jdeme s Jožkou do města. Teda, prej jdeme... Co vylezem z IGH, tak je brutální vichr. Tak brutální, že před barákem jezdí po placu takový ty kontejnery na kolečkách :-D. Vůbec jít proti větru, nebo vůbec otevřít dveře IGH se dá jenom s obtížema :-D. Jak jsme se vrátili, tak jsme zjistili to, že u IGH spadl strom. To by nebyla až tak zajímavá věc (Vzhledem k síle větru). Ale jde o to, že spadl na tři auta. Docela smůla pro majitele. Přijeli hasiči, dřevo pořezali a odklidili. U aut pak stála policejní hlídka. Asi aby je nikdo nevykradl.
Stromy padaly asi na více místech, hasičských aut jsme potkali povíc. Že jsem si sebou nevzal hasičský hadry ;-).
Z cesty do města ještě jedna věc... Dostali jsme balónek. Nějaký muzeum slavilo sto let, nebo co... Tak, že ho někomu cestou dáme, co s balónkem :-). No, oslovila nás nějaká holka, cosi tam měli za propagační akci. Než stačila doříct větu, už jsme do ní tlačili, ať si vezme balónek :-D. Během pár sekund ho měla v ruce, zmatená jak lesní včela v zimě a my jsme si vesele kráčeli dál :-D. Nezahodila ho, ale dělala s ním dál svou práci :-D.

21něco - Bomberman. Už mě to skoro de. Až na to, že pořád prohrávám :-D.

Zítra už poslední školní den :-). Pak dostanem zadání finální soutěže ;-).

Howk.

Žádné komentáře:

Okomentovat