pátek 28. září 2012

Letní škola robotiky - Třetí den

Léta Páně 25. září 2012.

0900 – Opět jsem nestihl snídani. Už se z toho začíná stávat klasika. I když jsem do školy přišel o pět minut později, tak tam zatím seděli jen čínští kluci. Jsou hošani fakt asi dost zodpovědní.
Během dalších pěti minut dojde zbytek lidí a začne přednáška.
Docela se to zvrtlo, protože přednáška je o paralelním programování. Na to, že jsme sem jeli kódit lego a hrát si s ním, tak to vypadá docela špatně. Strukturám, ukazatelům a referencím v Cčku se asi celej život vyhýbat moct nebudu. Dammed!

1100 – Po skončení přednášky se jde do laboratoří. Dostáváme linuxovou virtuální mašinu a papír s úkoly. Paralelizace se provádí pomocí knihovny (Teďka už nevím, jak se to jmenovalo). Vyučuje opět učitel, který mluví anglicko-španělsky. Dan nadává, mě se to docela líbí :-D. Pochopit o čem mluví však stojí trošku úsilí. Naštěstí všecko asi desetkrát opakuje, takže se není čeho bát.
Oproti předpokladům mě programování celkem baví. Nejspíše kvůli tomu, že vlastně nic neprogramujem, pouze sledujeme program a snažíme se pochopit funkci a implementaci paralelizace. Pro vícejádrové systémy je to opravdu dobrá fičura. Na dvou jádrech je opravdu možno dosáhnout zrychlení o 100%.

1300 – Oběd. Situace v menze stejná jako vždycky. Nevšedně si však sedneme před školu na lavičku a diskutujeme o velice důležitých věcech. Nejlepší hláška dne: „Koukej, jak na mě ta holka špulí zadek!“ Opravdu jsem nevěděl, že jde špulit zadek :-D.
Vychází z toho ale zajímavá skutečnost – holky v Německu nejsou tak škaredé, jak se traduje. Na naše slečny sice nemají, ale mohlo by to bejt horší :-D.
Cviko pokračuje, začínám toho mět plný zuby. Sice jsou to stále jen příklady, jenže 8 hodin v kuse je docela moc. Na konci si beru veškerý materiály včetně programů, bude se to hodit. A protože jsme měli jen jednojádrovou mašinu, tak si to otestuju pěkně na čtyřech jádrech. S tím, že budu muset vyřešit přidělování vláken procesoru tak, abych mohl otestovat přínos HT na Intel CPU. No, schválně.. Kdo tomu rozumí? :-D

1700+- (Hodně od boku střelený časový údaj) – Hurá na IGH. Kolegové lokalizovali obchod v okolí. Je třeba jít zjistit situaci a sehnat nějaký kvalitní materiál.

1700 + několik minut na cestu – V obchodě nic nemají. Beru krájený chleba za marku a máslo za marku a půl.

1700 + cesta + nákup + cesta zpět – Natírám chleba.

1700 + cesta + nákup + cesta zpět + namazání chleba – Máslo chutná dobře. Až příliš dobře…

1700 + cesta + nákup + cesta zpět + namazání chleba + snězení jednoho krajíce – Mažu do konce dne asi dalších 6 krajíců. Máslo, které jsem koupil na celý týden bude asi pozítří pryč. Nenadělám nic.

1700 + nějakých pár hodin – Zbytek dne si zkrášluju sledování seriálu 24 hodin a ajsíkjůčkovou debatou s jednou slečnou, která není vůbec tlustá ;-) (Ano, ano, jsi v mém blogu, gratuluju :-D). Získávám také Info, že kamarádův pincek prošel technickou. Neuvěřitelné, co motorky Jawa vydrží.

2000 +- - Spoubydlící staví robota. Po čtyřech hodinách na to sere s tím, že jeho typ konstrukce nemá budoucnost :-D.

Zejtra je na programu VLSI. Kéžbych o tom aspoň něco věděl. Kéžbych věděl, co znamená ta zkratka.
Dávám si budík, abych stihl snídani.

Žádné komentáře:

Okomentovat