pátek 28. září 2012

Letní škola robotiky - Druhý den

Léta Páně 24.září 2012.

0730 - Chci jít na snídani, ale i tak posouvám budík. Už ani nevím na kolik, naštěstí je škola asi 15 minut cesty. Takže přicházíme něco po devátý...

0900 - Alte Mensa, Mamaštráse 13. Dostáváme kartičky do menzy. Platíme za ně zálohu pět východoněmeckých marek. Rovnou jim vrazím dvacetimarku, abych tam měl aj na oběd. Menza je luxusní. Forma bufetu, všude kotel místa, milion míst k sezení, sedět se dá i venku pod střechou, jídlo i přes předpoklady za ne tak velké ceny. Samozřejmě až do zjištění, že studentská cena pro nás neplatí, ale máme určitou slevu typu "Guest". Sice tomu nerozumím, ale hlady tady umřít nehodlám. Holt si budu každý ráno míchat sirup, abych si za jednu marku nemusel kupovat třetinku nějakýho "ala německá kola postmixu".

0915 - Jeden ze španělských učitelů - myslím že Dr. Fernandez nás dovedl do přednáškovky. Začíná "vyučování". Vše je samozřejmě v angličtině. Někteří španělští profesoři mají krásný mix španělštiny a angličtiny. Občas se jim v anglické větě ukáže nějaký španělský slovíčko. A ten přízvuk... Prostě krása :-D. Rozumět tomu sice jde, ale není to nic extra :-D.

První den je v plánu "Mobile Robot Navigation". Oproti očekávání je přednáška docela zajímavá. Dokonce tak zajímavá, že si vytahuji svůj "programovací" sešit a zapisuju si jednu část, která je o určování směru pomocí skládání vektorů.
Rozvedu - máme robota s ultrazvukovým senzorem, máme cíl, kam má robot dojet. Vektor směřuje na cíl svou plnou velikostí - maximální rychlost motorů - robot jede rovně. Najednou, přijde překážka. Ultrazvuk ji detekuje a to vyvolá vektor - např. kolmo k cílovému vektoru. Vektory se podle své velikosti skládají - robot zatáčí. Čím je robot blíž překážce, tím je vychylovací vektor větší. Při minimální vzdálenosti dosáhne maxima - robot by měl jet přímo vedle překážky a tím se jí vyhnout.
Taková je teorie, praxe je však trošku jiná. Ve výsledku je to ale velice jednoduchý, ale mocný způsob navigace.

Přednáška pokračuje, střídají se profesoři.. Včetně jednoho španěla, který je takový... No, zvláštní. Občas něco řekne, hurónsky se tomu zasměje a vůbec mu nepřijde divné, že celá přednáškovka nehne ani brvou.

Čas tak nějak plyne a my se přesouváme do laboratoře. Tam nás rozlosují tak, aby spolu nebyli dva lidé stejné národnosti. Já jsem dostal španěla - jmenuje se Antonio. Vpoho chlapík, takový veselý, ale zase nic nehrotí :-). Dobře se s ním spolupracuje. Anglická komunikace z mojí strany trošku skřípe... Ale snad se za pár dní popravím. Anglinu jsem už dlouho nepoužíval. Asi od střední.

Dnešní úkol je z LEGO postavit robota, který bude z arény vyhazovat plechovky. Protože se to dělá v LabView, tak nechávám programovat Antonia a chopím se stavby robota. To se mi nakonec více/méně povede, robot se nerozpadá. Příště si ale LV musím vzít sám, protože je opravdu čas se v tom naučit pracovat :-).

1300 - Oběd. Takto to bude každej den. Takže 5 minut cesta do menzy. Tu už jsem popisoval. Je to prostě paráda. Až na ty ceny. Když si člověk uvědomí, že nadává na ceny v Brně... Jenže tady je třeba jídlo opravdu teplé, což je po dvou letech na VUT docela nezvyk. Všechno má svá pro i proti.

1400 - Pokračování laboratoře. Byli jsme tam myslím do pěti. Kolega dokódil robotka, který nejspíše fungoval. Už jsme ho nestihli pořádně odzkoušet. Ale hledal cíl a když ho našel, tak po něm šel ;-). Chtělo by to pak jen nakonfit senzor čáry. Někdy příště ;-).

1900 - Začíná Opening Ceremony. Je to ve městě, takže musím vysolit dvě marky na bus. Vycházíme 1815 a jedem asi 30 minut k nějaký restauraci. Je docela luxusní a já dostávám po pohledu na jídelníček strach z toho, kdo to bude všecko platit. Naštěstí je nám vysvětleno, že to platí ERASMUS a EU, takže se pěkně rozšoupnem. Objednám si nějaký roštěnky (Donesou mi dvě, ou jé :-)) a něco na pití. Celkem asi za 15 západoněmeckých marek. No, nechtěl bych to platit. Kolegové tam pak za večer vypijou pár piv - jedno většinou tak za 3,5 marek. EU bude mít radost. Restaurace má pěkný výhled na řeku - Labe. A taky na železný most přes něj. Vedle salónku je balkón, kde pořád někdo stojí a kouká na scenérii.

Během večera je dobrá zábava, u všech stolů se diskutuje o mnoho věcech. Stále samozřejmě v angličtině. Jinak to prostě už nebude. Bylo asi docela zajímavé mě poslouchat, když jsem vysvětloval princip svojí bakalářky :-D. Chudáci kluci.

Na programu jsou i prezentace. Dostali jsme úkol vytvořit prezentaci o historii ostatních dvou států. Pojali jsme ji docela.. Vesele. Španělé se při pohledu na fotku jejich prezidenta docela fest rozesmáli :-D. Asi je tak dobrej, jako ten náš :-D. Danovi se přednes prezentace povedl, pobavil celý sál :-D.

Naše druhá skupina měla prezentaci o Německu. Protože se v Drážďanech vynalezlo pár věcí, tak bylo nejvíce času věnování jim. Kromě podprsenky a nějakých čajových sáčků a něčeho s kávou to byla i pračka. Když jsme prezentaci tvořili, tak jsme našli zajímavé video...
Pračka
Doporučuji shlédnout :-D.
I bez videa dokázala prezentace našich kolegů pobavit ;-).

Poté prezentovali němečtí i španělští studenti. Do česka se sice trefili, ale o prohibici ani slovo. Prodiskutovali jsme ji tedy u stolu :-D. Vysvětlil jsem španělů, jak to u nás funguje - češi suší, moravani pijou slivovici :-D. Všichni ale hlavně ví, že v česku se pijí hektolitry piva. Dobře si to nastudovali ;-). Německá prezentace byla zakončena kouzelnickými triky s lany. Takové to, že se hejbe uzel a tak. Prostě sranda :-D.

Taky jsem se dověděl, že v Brně jsou čtvrti, kde jsou "gypsies", což je bad a čtvrti, jako je Královo Pole, což je good :-D. Jeden ze španělů v Brně očividně bydlel :-).

Někdy před půlnocí jsem s německými kolegy za dvě marky odjel zpátky na IGH. Kdy se vrátili ostatní, to opravdu nevím :-D. Cestou jsem si popovídal se studentem, který je v Drážďanech už nějakej rok na ERASMU, ale původem je někde z Číny. Ono... Čínských kluků je tady docela dost. Jako zástupců německa na tomto robotickém kurzu asi až moc.

Celkově můžu den hodnotit jako podařený. Prezentace mě přijemně překvapily, čekal jsem to o mnoho horší a totálně nezajímavé.

Žádné komentáře:

Okomentovat