pátek 28. září 2012

Letní škola robotiky - Čtvrtý den

Léta Páně 26. září 2012.

0900 – Opět nestíhám snídani. Dokonce vycházím do školy až 0854. Začíná to se mnou jít z kopce :-D. Hlavní zpráva dne je ale to, že jsem se dověděl, že jsou snídaně prý zadarmo. Tolik promarněného času spaním místo toho, abych se v přízemí baráku cpal nějakým německým šnyclem. Kam ten svět spěje…
Konečně vím, co je to VLSI. Teda, nevím… :-D. Ale vím, že je to nějakej jazyk. Je to jakoby programovací jazyk logických hradel/obvodů… Říkejte si tomu jak chcete. Každopádně je to katastrofální programování :-D.
Ale ze začátku – dostali jsme počítač, co nebyl počítač. Byla to vzdálená instance systému (Samozřejmě to byl linux. Bohužel nějakej zprasenej SUNem), která běžela na serveru, který byl o místnost dál. Takže v ideální situaci, kdy jsem připojen jako klient sám, mám k dispozici výpočetní výkon osmi jader a cca 25 GB ram.
Dostali jsme zadání. Namalovaná křižovatka a semafóry. A co máme udělat? Vytvořit na křemíkový desce obvod, který to bude řídit. Laicky řečeno to znamená, že s dostatkem výkonu a času by jsme byli schopní navrhnout takový procesor, co máme každý v počítači. A to stojí za to umět, ne?

Jenže se to trošku zvrtlo… Krom toho, že jsme museli z fleku nakódit nějaký řádky v tom VLSI, tak jsme nic nedělali. Na tvorbu obvodu byl tutoriál, ve kterým se stejně jen příkazy postupně tvořil návrh čipu. Samozřejmě že součástí programu byla i simulace. Pěkně tam běhaly nuly a jedničky.. Občas se tam ukázala nějaká dvojka. Později mi bylo řečeno, že dvojky přece neexistují a že se chovám jako blbeček.

Má to ale jedno plus. Sám jsem poznal, že při návrhu použili Mooreův/Meallyho automat. Problém je ten, že jsem zapomněl, jak se to ručně navrhuje.. A to jsem z toho měl nedávno zkoušku..

12cosi – Oběd. Zjistili jsme, že si z našich šitykaret, který nemaj úplně studentskou slevu můžeme udělat studentský. Tak jsme vzali Magišna (Ten týpek z Německa, který první den ukazoval kouzelnický triky) a ten nám to na infu menzy domluvil. Díky mu ;-).
Celý oběd se pak táhl debatou s ním, už ale nevím, o čem jsme mluvili. Jsem to ale hlava děravá (Třikrát obíhám zasněžený smrček). A opět nám ukázal několik triků… Třeba antigravitační německou marku. Nebo to byla jiná mince? Nevím a to je to kouzlo ;-).

13cosi – Vracíme se zpátky do labin. Vývoj pokračuje asi do štyr. Jde vidět zkracující se délka študija. To se mi líbí ;-). Na konci zjišťuju, že podstatná část obvodu nefunguje. Je to vinou toho, že jsme úplně v prvním kroku něco blbě nakódili. Opravovat to nebudu, protože znovu kompilovat všecky data by bylo zas tak na hodinu.
Kopíruju si prezentaci a beru papíry, co jsme dostali jako návod. Opět – někdy se to bude třeba hodit.

16cosi – Jdeme s jedním španělem do hospody, co je tady kousek od IGH. Zázrak, jsou tam studentské ceny piva (Studentské pro německo). Dávám si točenou sodovku za ne zrovna studentskou cenu. Se španělem jsme měli debatu o tom, jaký je v jejich zemi problém s fotovoltaickýma elektrárnama. Radši o tom nic neříkal. Asi je to stejný, jako u nás… Šlo to pak ještě kolem a kolem.. Pak kolem ženských samozřejmě (Češky jsou hezký a letí na cizince – závěr). A pak  z hospody na IGH.
Kolegové šli nakoupit a kupto pak ze získaných surovin uvařil večeři. Až na ten neskutečnej smrad z německých brambor a toho, že maso musel smažit na másle to bylo dobrý :-). Poznámka – vozit sebou na výlety takovou tu umělou bedničku, kde jsou přihrádky na koření. Sůl, pepř, kmín, čili, atd… A samozřejmě mou oblíbenou škrabku na brambory, protože s dodaným vercajkem bych si leda uřezal ruky. Sice nevím, kam to všecko dám, protože už tak v batohu tahám kila věcí navíc.. Budu si muset koupit nový batoh. Poznámka – začít na něj šetřit :-D. A sehnat ty termotrička…

17cosi – Karel píše, že v Rousínově je fechtl s papírama. Dnešek se zdá býti dobrým dnem. Až na to, že mi po instalaci Thunderbirdu odešel internet. Kdo by čekal, že emailový klient stáhne za pár minut giga dat. Asi bych měl promazat emailový schránky… Zahraňuju to sledováním seriálu 24 hodin.

2017 – Po tom, co jsem slíbil, že 2015 dojdu… Vycházím ke kolegům, jdeme pařit. A hádejte co? Kalit? Nebo hrát TFko? Nene ;-) Králi jsme Nablu :-). Sice se to nejmenuje Nabla, ale o to tady přece vůbec nejde :-D. Aneb jak si z operátoru udělat název pro hru. Jsou to takový kolečka s obrázkama.. A je několik variant her… Nebudu to tady vysvětlovat, prostě to koupím a jak mě to dojde, tak si to zahrajem ;-).

Další? Prasata ;-). Jsou to kostky. Ale je to s prasatama :-D. Stejně jako Nabla neskutečná zábava s výbuchy smíchu :-D. Opět – poznámka – sehnat :-D.

A jako finále? KONTAKT :-D. Není třeba nic víc popisovat.. Tato hra je zárukou zábavy sama o sobě.

A celý večer skončil tím, že jsme si dělali srandu ze skypujících párů. Chudák Kača.. :-D.
Poznámka – ráno se opravdu pokusit vstát na snídani.
Poznámka II – neházet tenisovým míčkem do stěn ve 2315. Mohlo by to někoho nasrat.
Poznámka III – sledovat stažený data, aby to nedopadlo jak dneska. Ani roumena jsem nepřečet, ani 9gag, ani věci v RSS čtečce… A to nemluvím o jawamanii :-(. Jsem světa neznalý…
Poznámka IV – zajít nakoupit něco dobrého a levného. Ach, jak je krásně v Brně, kde vím kde je obchod :-D.

Zejtra – Intelligent Robot Controllers. Něco mi to říká.. Ale po zkušenosti z posledních dnů si moc nevěřím v tom, že bych se po ránu chytal…
A taky doufám, že to nebude přednášet nikdo s německým přízvukem. Oni stejně mluvěj půlku slov po jejich :-(. Vůbec jim nejde rozumět a nemám pak z toho vůbec nic, ble… Chce to si zvyknout. A možná si sedat víc dopředu.

Několik informací:
Němecná angličtina – Džingliš (As a „German English“)
Španělská angličtina – Špengliš
Čínská angličtina – Čajngliš (Tu poznáte podle toho, že mluví stylem: „hmmmm“ a pak hrr rychle vychrlí pár slov)
Česká angličtina – Čekliš (A ta se pozná jak? Nijak. Vůbec to nende namíchat dohromady :-D)

Žádné komentáře:

Okomentovat