sobota 29. září 2012

Letní škola robotiky - Šestý den

Léta Páně 28. září 2012

08cosi - Snínanička, pohodička, relááááx.

09cosi - Ve škole se dovídám, že dnešní téma je HTML a JavaScript. Sice výběru tématu moc nerozumím, protože u nás v česku HTML umí každej, kdo vůbec dokončil základní školu. O JS to sice neplatí, jenže o ten šlo dneska jen částečně. Navíc je ten jazyk stejně takovej pochybnej, je to jako C#, tzn. že všecky funkce jsou už napsaný a člověk pořád enom něco volá...
Tedy pěkně od začátku. Minulý rok prý v tomto tématu studenti VUT excelovali. Jakby taky ne, když se oboje učí hned v prváku. A v česku to umí fakt každej. Narozdíl od němců a španělů. Španělé to ještě nějak zvládli, ale čínští studenti z německa byli docela... Zmatení. Jednomu jsem tam nechal svoje zdrojáky, tak snad to nakonec zvládl.

V tomto bych se ale chtěl zaměřit na jinou věc. Na samotnou výuku HTML. Je jedno, jestli na střední, nebo vysoké škole.
Vždy se začíná takovými základy, jako jsou nadpisy, pak horizontální lajny, velikost fontu, barva a obrázek na pozadí stránky, vložení obrázků, odkazů. Pak se přejde k tabulkám a nějakým dalším atributům všeho, jako je align, width, atd. Jenže další postup je víceméně zbytečný. Začnou se učit takový blbosti jako je iframe, což už dneska NIKDO nepoužívá. Už jen z důvodu bezpečnosti svého vlastního webu.
Dále se pak možná vyučování otře o tag <div>. A tím výuka HTML většinou končí.
A pokud ne, tak se jde na CSS, jenže ne jako rozvržení stránky, ale zjednodušení formátování.
Jenže CSS styly a <div> jsou asi dvě nejdůležitější věci v HTML. Dneska už se rozvržení stránky nedělá z tabulek, ale formátováním jednotlivých oddílů webu v <div> přes externí CSS soubor.
(Viz http://fbituco.ic.cz/php/, samotný CSS soubor zde: http://fbituco.ic.cz/php/pozadi.css)
Toto už se ve škole neučí. Ale proč ne? Je to všechno vlastně hrozně jednoduché. Asi jako když si někdo tvoří rozvržení vlastního dokumentu ve Wordu. Nastavím si svoje styly písma, nadpisů, barev objektů, odkazů, pak vlastní rozvržení stránky. Otestuju si to ve všech prohlížečích. A pak? Tak už jen používám stejnou strukturu stránky s rozvržením podle CSS. Ve sloučení s PHP, přes které si jednoduše generuju obsah do cíleného <div> napíšu web jen jednou. A mám doživotně pokoj. Úpravou jednoho souboru pak ovlivním všechny stránky na něj nalinkované. Jak krásné...

Tak. A co jsme teda vlastně dělali? Vytvořili jsme tabulkami statickou stránku s odkazem na další stránku, kde byly nějaký tlačítka, kterými se ovládal JS a pak tabulka, která se tlačítky vyplňovala. Thats all. Dostat zadání na začátku, tak je to práce na hodinu s tím, že jsem si ještě musel vzpomínat na všechno, co jsem o HTML dávno zapomněl.
Chápu, že to Fräulein musela všecko projít kvůli neznalcům... Ale zas nás tam kvůli tomu nemusela nechat sedět půl dne.

Dnešní zajímavé slovo - Costudents - spolustudenti :-D.

Den se pak tak nějak táhl..

1800+- nějaká minuta, kdy se Dan flákal a čekalo se na něj.
BBQ (Grilovačka) na pláži (Tráva u řeky :-D) u Elbe (Labe) v Drážďanech (Město v Německu) s Costudents (Spolustudenty) od 1900 (Sedmi večer).
Sešla se tam většina lidí z Letní školy. Nečekaně, čínští kluci tam nebyli. Dojeli jsme šalinkou k řece (Cestou jsme se stavili v nějakým kšeftu. To by člověk nevěřil, jak dlouho može španělom trvat nakupování), kde už čekali němečtí kolegové s rozžhavenými grily. Škoda, že jsem nevzal tu dýmku...
Večer příjemně plynul, mluvilo se, jedlo se, běhalo se (Byla zima), pilo se. Přímo před námi se navíc na řece točily lodě, takže sem tam jsme se spolu s osádkou lodě pěkně přeřvávali :-D.

Zajímavá věta - My girlfriend was so wet, that she slipped from the bed :-D.

0000+- - Do IGH jsme šli s Danem pěšky. Bohužel jsme byli donuceni nést basu s prázdnýma pivama. Naštěstí jsme potkali španěly, kteří jeli šalinou, tak jsme jim basu vrazili do ruk a zdrhli (Oni bydlí taky na IGH). S Danem jsme měli, samozřejmě jako vždy, velice hlubokomyslnou debatu o velice důležitých věcech.

Už jsem to tu asi psal, ale Drážďany jsou velice hezké město. Ve dne, v noci. Hlavně mi příjde, že je tady větší klid, než u nás. Samozřejmě až na ty neustálý přejezdy sanitek... Německá siréna je poněkud jiná, než naše. Chce to zvyk.

Začíná víkend, tak snad se během něj něco semele :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat