sobota 14. května 2011

První ročník - zimní semestr

BEL1
 

Učitelé: V prvním semestru se rozvrh dělá automaticky, takže koho dostanete, toho máte.

Přednášky: S doc. Sedláčkem rozhodně nejsou nudné a doporučuji na ně chodit - hlavně gympláci.

Cvičení na PC: Povinná docházka, což je dobře. Ve cvičeních se naučíte počítat příklady a píšou se v nich dva testy. Je třeba mít určitý minimální počet bodů (Viz vyhláška předmětu) k zápočtu, takže na to pozor.

Cvičení numerická: --

Laboratoře: Laboratoře jsou docela jednoduché, je k nim pracovní sešit, takže stačí napsat jen krátkou přípravu. Je ale důležité ji napsat a vypočítat domácí úkol - bez něj nebudete připuštění k měření a budete si ho muset zopakovat na konci semestru.

Zkouška: Skládá se z typů příkladů, co byli ve cvičeních a na přednáškách. Takže jako přípravu je vlastně jen potřeba spočítat x příkladů z pdfek, co jsou v e-learningu. Žádné zákeřnosti nečekejte - pouze pozor na to, že pokud máte 2 příklady ve zkoušce za 0, tak je celá zkouška za 0. Takže se je třeba naučit vše, ať tam aspoň něco je.

BFY1

Učitelé: Viz. BEL1.

Přednášky: Doporučuju na ně chodit. Látka je ne-gymplákům docela neznámá, ale zase tak těžké to není. Navíc - nikde jinde se na zkoušku s pomocí učitele nepřipravíte - pouze na přednáškách.

Cvičení na PC: --

Cvičení numerická:  Cz a Cp jsou v BFY1 téměř to samé. Počítají se tam většinou příklady, provádí se simulace v takovým DOSáckým programu. Součástí cvičení je domácí úkol - vypočítat příklady, z kterých je pak test. Pokud příklady spočítáte - máte 5 bodů z testu skoro zadarmo. Pokud ne, o 5 bodů zbytečně přijdete.

Laboratoře: Kámen úrazu tohoto předmětu jsou testy v laboratořích. Nejsou u každé úlohy, ale o to je to horší. Podle mě se na ně nejde připravit, protože mohdy nejsou otázky ani ze skript. K testu můžete použít přípravu, co jste psali k laboratornímu cvičení, tak ji nepodceňte a využijte ji.
Samotné měření je jednoduché, složitější jsou protokoly. Jde z nich získat až 20 bodů - tak ty protokoly dělejte pořádně. Puntičkářství v protokolech se vám bude hodit při dalším studiu.

Zkouška: Za semestr jsou dvě. Jedna za 10 bodů a pak závěrečná. Zkouška za 10 bodů je asi z poloviny učiva. Je dobré se na ni připravit, protože co bude v ní je součást semestrálky.
Semestrálka je podobného ražení jako v minulých letech. Na přednášce vám řeknou, že ve zkoušce budou Maxwellovy rovnice - a opravdu tam budou. Dále už je příprava na vás - zase tolik toho v BFY1 není, dá se to zvládnout. Všechny termíny mají podobnou obtížnost.
Pozor na určená minima bodů v jednotlivých částech zkoušky.

BMA1

Učitelé: Viz. BEL1.

Přednášky: Pokud chcete chodit na přednášky, tak jedině k p. Kolářové. Oproti ostatním přednášejícím se snad i něco naučíte a vydržíte tam celou dobu. Ke zvládnutí předmětu však přednášky nejspíš nejsou nutné.

Cvičení na PC: --

Cvičení numerická: Cz a Cp jsou to samé - počítají se tam příklady. Docházka je povinná a doporučuji ji. K zápočtu je potřeba určitý počet bodů - ve cvičeních jsou tři testy. Pozor na ně, není to jednoduché.

Laboratoře: --

Zkouška: Nejspíš bude podobná jako v minulých letech. Typy příkladů odpovídají těm, co se dělaly na cvičeních.
Pozor - druhý termín byl složitější než první a třetí termín byl smrticí.

BMTD

Učitelé: Viz. BEL1.

Přednášky: Pro začátek upozorním, že předmět je rozdělen na dvě části - technická dokumentace a materiály.
Chodit/nechodit na přednášky... Je to na hraně. BMTD není lehký předmět, nejsou k němu pořádná skripta, ale přednášky jsou nuda... Skuste sami a uvidíte.

Cvičení na PC: V TDE je to AutoCAD. Účast je povinná, je tam několik "výkresů" na body. Kdo CAD umí, má to zadarmo. Kdo ne, ať se doučí u někoho kdo CAD zná. Za dvě hoďky je hotovo.

Cvičení numerická: V části z materiálů je to počítání příkladů, co budou na zkoušce.

Laboratoře: Laboratoře jsou pohodové, musíte však mít přípravu ručně. Součástí laboratoří je také nakreslení nějakých výkresů (Tužkou, na papíru, do rámečku...).

Zkouška: Opět rozdělena na TDE a materiály. Prostudujte si zkoušky z let minulých, je to všecko na jedno brdo.
U tohoto předmětu je vypsán předtermín na část materiály - doporučuji se na něj zaregistrovat. Zadání je jednodušší, než u dalších termínů.

BPC1
 
Učitelé: Viz. BEL1.

Přednášky: Nechodil jsem tam, takže nemůžu soudit.

Cvičení na PC: Předmět je rozdělen na několik částí, od HTML, přes MATLAB až po sítě. Jediná věc, co z toho všeho budete potřebovat v dalším studiu je MATLAB, takže ten nastudujte pečlivě.
Z každé části se píše test - k zápočtu je potřeba mít celkem 50 bodů.
Součástí předmětu je IVIG - kdo z něj nedostane maximum bodů je opravdu blbec, protože ty testy z něj se píšou doma a máte k tomu net...

Cvičení numerická: --

Laboratoře: --

Zkouška: --

BMAS

Matematický seminář. Body skoro zadarmo - stačí napsat první test na maximum bodů a už tam nemusíte chodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat