neděle 25. listopadu 2012

Když vypadne elektřina

Co byste dělali, kdyby vypadla elektřina?
Ne na hodinu, ne na den. Výhledově "napořád"...

Nepoteče voda, nebude fungovat odpad, nepojede kotel, nepude plyn, nepojede šporák, trouba, konvice. Nepojedou počítače, nebude fungovat internet. Blackout se tomu myslím říká.
Výhodu nebudou mít ani ti, co mají kotel na dřevo. Vodní čerpadlo je totiž taky na šťávu. A lidí, kteří mají takový ty starý trubky, kterýma se dá topit aj bez čerpadla už moc není. Krb se zdá býti volbou dobrou, můj mladý padawane.

No jo, paráda... Sice asi nezmrznem. Chvilku. Kdo má krb, tak má i motorovku. Jenže benzin bez šťávy taky nebude. Zpočátku sice jo, ale pak... A hlavně bez šťávy nám budou naše těžce našetřený peníze na účtech k hovnu. Obecně... Všechny peníze nám budou k hovnu.
Snad by mohl mít majitel krbu doma i sekeru. Možná i pilku. A možná i nějakou pořádnou pilu. My tu na vesnici jsme za vodou, všude kolem je to samej strom, samej les. Ale co chudáci ve městech. Bez stromů a bez pily. A ještě maj obě ruky levý a včera byli na manikůře...

A vůbec... Jak se bude rozdělávat oheň, když nebudou zapalovače? A sirky taky jednou dojdou... Budou projednou týpci ti, kteří jsou schopni křemenem rozdělat oheň bez toho, aby si při tom zrušili ruce? Dobře... Pokud nejsme úplní dementi, tak máme doma nějakých pár zapalovačů a pár krabiček sirek. Sem tam si škrtnu, nějakej měsíc to musí vydržet. V tom čase by se snad ten křemen dal i naučit. Možná i s ocílkou...

A co voda, hm? Budou všeci chodit do potoka pro vodu? Nebo do řeky? No nevím... Když nebudou záchody, tak tam bude slušně nachcáno a nasráno. To je tak na nějakou nemoc... A bez doktora to pak bude celkem sranda.
Co třeba studna? Ale kdo z vás to má, že... Opět je to asi tak, že kdo je na vesnici, tak bude pán...

Jídlo? Pche.. Suprmarket bude pryč. Ani Kaufland, ani TESCO. Ani Albert a Lidl. Ani Brněnka... Do lesa a lovit. Ale co? Jak? Čím?
Kamarád mi jednou říkal, že by asi nebyl schopnej podříznout jehně. V normální situaci bych to asi taky nedal. Ale hlad je svině. Třeba králíka zabije každej. To je enom taková malá mrcha, chytneš za nohy, jednou praštíš rukou a když se zadaří, tak je po něm. Ale něco většího? Něco, z čeho se dá uživit víc lidí?
V lese už toho moc neběhá. Bez šťávy nebudou fungovat takový ty supr-výkrmny, kde se cpou čuníci a slepice tím umělým svinstvem.
Vidím to tak, že maso bude jednou za měsíc. A to jen tehdy, když mě na zahradě chcípne nějakej bažant. K tomu ještě jedna věc... Pouze rukama se bažant docela blbě chytá, je to odzkoušený.
Zelenina? Ovoce? Nějakej strom se najde. Na vesnici, že... Aj pole by se našlo. Doma dokonce i rýč, motyka... Aj nějaký semínka možná. Jenže co až dojdou semínka? To teprve bude sranda.
Je to vlastně taková zajímavá myšlenka... Kde se tady všecko bere, když u nás na polích roste jenom řepka a sem tam kukuřica? Možná že ti lenoši z Řecka a Španělska maj všecko na háku proto, protože se půlka ovoce a zeleniny vozí od nich... Hlady tam nepomřou. Ale my pak ano.
Rýže? Hotovo, to tady nikdo pěstovat neumí¨, na to možem rovnou zapomenout.

A co vlastně s hygienou? Co až dojde mydlo, kartáčky a pasty? Budeme mít všeci způlky vypadaný zuby, budeme neoholení a špinaví, budeme smrdět... No, já jsem takový sice pořád, ale někteří by to asi nesnesli ;-). Nabrousit nůžky/nůž není tak easy jak se zdá. Ještě když k tomu není pořádnej vercajk. Aj ten nůž se blbým nabroušením dá zkurvit. A vůbec, kdo umí pořádně nabrousit pilu?

Budeme chodit pěšky. V nejlepším případě jezdit na kole. A v tom vůbec nejlepším sem tam pojedem na babettě, protože ta nemá baterii a v nádržích všude stojících aut je spousta benzínu... A pak že je to stroj k ničemu ;-). V nádrži 4 litry, v kanistru dalších pět... A možu jet na konec světa.

A nebude internet. Místo, kde se dají najít odpovědi na vše "přestane existovat". Přežití s internetem je brnkačka. Na všecko je návod, všechno už někdo skusil... Ale bez něj budeme na všechno muset přijít sami.

Doufám, že se tady tohoto nedočkáme. A nebo doufám, že dočkáme? Znám tu lidi, kteří by nejspíše dokázali kvůli svým vědomostem a "kutilskému umu" vést nějakou komunitu... Ale kdyby se toto stalo, kamby se poděl pokrok? Nebo by tato situace byla motorem k dalšímu, mnohem většímu pokroku, než kterému jsme svědky dneska? Dneska je pokrok iPhone 3. iPhone 4. Android x. Ale to není pokrok. Ani sonda na Mars není pokrok. Funkční základna na Měsíci by byl pokrok. Funkční, ne nějaká parodie.

Vždycky mě napadá taková věc... Co by dělali kravaťáci? Velcí šéfové, posranci a takový ti lidi, co vlastně nic nedělají? Nikdo by už pro ně nemakal, neměli by žádnou moc. Tak co by dělali? Prosili a umírali? Nabízeli svá auta a účty plný peněz ve světě, ve kterém peníze nic neznamenají?

Žádné komentáře:

Okomentovat